Comment
0
Tweet
0
Print
RSS Feeds

PGA Championship trivia quiz

Saturday - 8/3/2013, 1:11am  ET

DOUG FERGUSON
AP Golf Writer

How well do you know the PGA Championship? Try this trivia quiz:

FRONT NINE (3 points each)

1. Where was the first PGA Championship played in 1916?

a.) Worcester Country Club

b.) Siwanoy Country Club

c.) Valhalla Golf Club

2. Who has the most professional majors without ever having won the PGA Championship?

a.) Tom Watson

b.) Arnold Palmer

c.) Bobby Jones

3. What is the name of the PGA Championship trophy?

a.) Wanamaker Trophy

b.) Havemeyer Trophy

c.) Hagen Cup

4. Where did Jack Nicklaus win the first of his record-tying five PGA Championships?

a.) Dallas Athletic Club

b.) Firestone Country Club

c.) Scioto Country Club

5. The 72-hole scoring record in the majors was set by this PGA champion. Name him.

a.) Tiger Woods

b.) David Toms

c.) Keegan Bradley

6. Rory McIlroy set the PGA Championship record for largest margin at Kiawah Island. Who finished second?

a.) Ian Poulter

b.) Carl Pettersson

c.) David Lynn

7. This PGA champion became the oldest player to win his first major. Name him.

a.) Julius Boros

b.) Jerry Barber

c.) Vijay Singh

8. Name the first player to win consecutive PGA Championship titles.

a.) Tiger Woods

b.) Jim Barnes

c.) Walter Hagen

9. The first sudden-death playoff in any major was at the PGA Championship. On which course did this take place?

a.) Atlanta Athletic Club

b.) Congressional

c.) Pebble Beach

BACK NINE (5 points each)

10. Who is the only player to shoot 63 in the final round of the PGA Championship?

a.) Brad Faxon

b.) Thomas Bjorn

c.) Raymond Floyd

11. Which PGA champion had the lowest world ranking?

a.) John Daly

b.) Shaun Micheel

c.) Keegan Bradley

12. John Mahaffey owns the PGA Championship record for the greatest final-round comeback at seven strokes. Who was the 54-hole leader?

a.) Greg Norman

b.) Tom Watson

c.) Arnold Palmer

13. Who was the first No. 1 player in the world ranking to win the PGA Championship?

a.) Tiger Woods

b.) Nick Price

c.) Vijay Singh

14. Name the youngest PGA champion.

a.) Rory McIlroy

b.) Tiger Woods

c.) Gene Sarazen

15. Nine players have shot 63 in the PGA Championship, but only one of them went on to win. Who was he?

a.) Vijay Singh

b.) Gary Player

c.) Raymond Floyd

16. Who is the only player to win the PGA Championship on the same course twice?

a.) Tiger Woods

b.) Jack Nicklaus

c.) Sam Snead

17. Greg Norman is the only player to lose all four stroke-play majors in a playoff. Who beat him in extra holes at the PGA Championship?

a.) Bob Tway

b.) Robert Gamez

c.) Paul Azinger

18. Name the player who twice shot all four rounds in the 60s at the PGA Championship without winning.

a.) Johnny Miller

b.) Colin Montgomerie

c.) Steve Lowery

19TH HOLE (10-point bonus)

Name the only player to win and lose the PGA Championship in a playoff.

a.) Jack Nicklaus

b.) Lanny Wadkins

c.) Lee Trevino

___

ANSWERS

1. b

2. a

3. a

4. a

5. b

6. c

7. b

8. b

9. c

10. a

11. b

12. b

13. a

14. c

15. c

16. a

17. c

18. c

19. b

___

SCORING

67-82: PGA Champion

57-66: Grand Slam of Golf alternate

47-56: Qualified for next year

37-46: Made the cut

27-36: Weekend off

0-26: Thanks for coming


Copyright 2013 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistributed.