‘Do we move or stay?’ question leaps barrier at couple’s heart

“We’ve made the decision to stay in this house until we die.”

(1/27)

This content is sponsored by Sun Design

“We’ve made the decision to stay in this house until we die.”

In 1990, Bob and Gini Mulligan celebrated their marriage on their front lawn.

“It was spectacular,” Gini says. “We had an ugly house, and it was as nice and ugly as it could be, but spectacular because it had the proper number of bathrooms to support 200 people at our reception.”

There was a tent for the September wedding. The sky was knockout blue.

“We wanted to have our 20th anniversary here, and have a ‘do-over,’ but it didn’t happen,” says Gini. “I think we might wait for our 25th, because that’s coming up. And we now have a magnificent home.”

But it started out, well, less so. Probably all that looked magnificent were the homes Gini kept viewing online, remodeled split foyers—and she looked for years. Over and over. The Mulligan home boasted good bones, but lots of walls and narrow hallways. The home didn’t take advantage of the lush, wooded setting on its generous ½-acre tract in Fairfax, Va. The load-bearing wall dividing the split foyer, literally split everything. “It was like walking into a brick wall,” Gini says. “The house was tired, dreary.” They added a massive deck across the back, which drew them out more than in. Then Bob, who races Porsches, had a 62-by-34-foot, six-car garage built with a lift, a loft, and a bath-and-a-half, with heated floors.

“That was my stake in the ground,” Gini says. “When he finished, I said: ‘Hehehe—we’re remodeling the house.”

Technical Marvels

An artist, she started drawing. She avoided major moves. She wanted the kitchen and the three baths in their original space. She drew dormers across the front of the house.

But she was concerned where the stairs should go. Working on design with Craig Durosko, founder of Sun Design, along with the Sun design team, they raised the roof to add a third floor for Gini’s art studio, a bright space where she could paint.

The challenge was creating a light-filled, airy studio with treetop views while also addressing point loads and structural considerations, and adding heating and cooling to make the room comfortable year-round. Using trusses and ridge beams to carry loads to all three floors, Sun Design ran a trunk line along the ridge beam to pump hot and cool air into the space. The loft was connected visually with the same hardwood flooring used on the other floors. Heated tile floors in the baths matched that of the bathrooms on the lower floors.

They decided the stairs had to be the focal point. They placed them within the same footprint at the center of the house, a technical feat that matched the prowess of the raised roof and a 16 1/2-foot vaulted ceiling in the kitchen. There in the vaulted kitchen, a glass wall suspended by steel I-beams, creates a breathtaking effect as you walk into the room, a “tree house effect,” since the main level sits off the ground almost two stories, nestling the room in the woods. The non-bending steel I-beams prevent wall wracking, and allow double the windows of a framed wall, exceeding new Fairfax County building codes for storm loads. “It’s just stunning when you walk into the kitchen,” says Craig.

Gini and Craig, along with his team, planned a new master suite on the main level above the garage. After enjoying heated floors in the garage for years, Bob asked that all the new bathrooms have heated floors, with thermostats and timers. In the basement, a repurposed wet bar made of hickory cabinets from the old kitchen.

Sun Design carried out the nine-month remodel after the Mulligans moved out, removing almost every wall on the first floor.

Digging In

“We were able to refine all the elements they wanted, particularly the front porch that Gini loves,” Craig says. “The ‘do we move or stay?’ question went away. We helped them envision how their future home would look and feel.”

“One of my favorite elements is that you can run your hand up the stair rail, from the basement to her third-floor art studio, taking in open views of each level as you go,” Craig says. “You’d never know this home was originally built any other way. It was during design when they realized they could stay and be happy, because the house would be connected, not disjointed as additions often appear. A true testament to this plan is that we’ve had about 50 online requests for this home design—more than any other remodel we’ve done. It’s awesome. It just works.”

“I said, ‘If we do this, I don’t want it to look like a remodeled split foyer,” Bob says. “That was my thing. When we were done, I didn’t want this to look like ‘it’s just been changed.’ I wanted it to look like it was designed from the original house plan. I have to say, I drive up to it now, and I’m happy to be home.”

“We’ve made the decision to stay in this house until we die,” Gini says.

Just like the wedding on the lawn, for the Mulligans, the universe aligned. Everything finally was perfect. “In February, when it stops freezing, I have these electric throws and I’ll get up in the morning and when my husband goes to work, I take a pillow and the throws and go out there on the porch with my coffee. I have my WiFi, my books, all of my dogs and cats. It’s one of the best feelings … it’s just heaven.”

She feels like she “hit a homerun.” But only now, when she pops on the WiFi and searches for remodeled split foyers, she sees a gorgeous home … her home.

She smiles. It’s a work of art. And the artist in her likes it that way.

More from WTOP

Log in to your WTOP account for notifications and alerts customized for you.

Sign up