RYDER CUP ’21: A trivia quiz from a century of the matches

How well do you know your Ryder Cup history? Try this quiz ahead of the 43rd Ryder Cup matches at Whistling Straits in Sheboygan, Wisconsin:

FRIDAY FOURSOMES

1. Lee Westwood has had 13 partners in the Ryder Cup. Who was his first one?

a.) Darren Clarke

b.) Nick Faldo

c.) Padraig Harrington

2. After whom was the Ryder Cup named?

a.) An English seed merchant

b.) The secretary of the Royal & Ancient Golf Club

c.) The official rental truck company of the PGA of America

3. Who is the only player that had all five of his matches go 18 holes in the Ryder Cup?

a. Curtis Strange

b. Ben Crenshaw

c. Neil Coles

4. The Ryder Cup was not played on consecutive days in 1951 at Pinehurst. Why was no golf played on Saturday?

a. Overnight storms toppled all the corporate hospitality tents.

b. There was a hurricane warning.

c. Both teams attended a college football game.

FRIDAY FOURBALLS

5. Name the player who has contributed the most Ryder Cup points in history.

a.) Billy Casper

b.) Nick Faldo

c.) Sergio Garcia

6. Who was the most successful tandem in Ryder Cup history?

a.) Jack Nicklaus and Tom Watson

b.) Seve Ballesteros and Jose Maria Olazabal

c.) Tiger Woods and Phil Mickelson

7. Who has played in the most consecutive Ryder Cups?

a.) Phil Mickelson

b.) Nick Faldo

c.) Arnold Palmer

8. On what golf course did Europe win on U.S. soil for the first time?

a.) Portland Golf Club

b.) PGA National

c.) Muirfield Village

SATURDAY FOURSOMES

9. Which European player once went 12 consecutive Ryder Cup matches without losing?

a.) Lee Westwood

b.) Ian Poulter

c.) David Gilford

10. Who is the youngest player to compete in the Ryder Cup?

a.) Jordan Spieth

b.) Gene Sarazen

c.) Sergio Garcia

11. Only one American went undefeated in at least three matches as a captain’s pick. Name him.

a.) Dustin Johnson

b.) Curtis Strange

c.) Scott Verplank

12. Who played in at least five Ryder Cups without ever losing a singles match?

a.) Fred Couples

b.) Colin Montgomerie

c.) Larry Nelson

SATURDAY FOURBALLS

13. Who holds the Ryder Cup record for losing the most matches?

a.) Neil Coles

b.) Phil Mickelson

c.) Peter Alliss

14. Which Americans have played the most matches as partners?

a.) Jordan Spieth and Patrick Reed

b.) Jack Nicklaus and Tom Watson

c.) Lanny Wadkins and Larry Nelson

15. Where was the first Ryder Cup played in 1927?

a.) Valhalla

b.) Congressional

c.) Worcester

16. How many majors did Jack Nicklaus win before playing in his first Ryder Cup?

a.) Three

b.) Five

c.) Seven

SUNDAY SINGLES

17. Which American has played on the most Ryder Cup teams without ever being on the winning side?

a.) Fred Couples

b.) Bubba Watson

c.) Zach Johnson

18. Which course has hosted the Ryder Cup the most times?

a.) Southport & Ainsdale

b.) The Belfry

c.) Scioto

19. Name the only player to end a match with a hole-in-one?

a.) Art Wall

b.) Paul Casey

c.) Scott Verplank

20. Which American has contributed the most points against Europe dating to 1979?

a.) Lanny Wadkins

b.) Tom Kite

c.) Phil Mickelson

21. Who was the last American to win all five matches in a Ryder Cup?

a.) Tom Watson

b.) Jodie Mudd

c.) Larry Nelson

22. Who was the last playing captain of the Ryder Cup?

a.) Arnold Palmer

b.) Tony Jacklin

c.) Tiger Woods

23. What name was Colin Montgomerie not called during the 1999 matches at Brookline?

a.) Mrs. Doubtfire

b.) Tuna

c.) Colin

24. Which American is the only two-time major champion to not play in the Ryder Cup since it began in 1927?

a. John Daly

b. Lee Janzen

c. Julius Boros

25. The U.S. won at Kiawah Island in 1991 when Bernhard Langer missed a 6-foot putt. Who was his opponent?

a. Dave Stockton

b. Hale Irwin

c. Mark Calcavecchia

26. What is considered the greatest act of sportsmanship in the Ryder Cup?

a.) Jack Nicklaus conceding a short putt to Tony Jacklin to end the 1969 matches in a tie.

b.) Hal Sutton sending out Tiger Woods and Phil Mickelson for a second time at Oakland Hills in 2004.

c.) Europe agreeing to give the American team a 50% discount on rain gear in Wales.

27. How did Rory McIlroy arrive to the golf course for his singles match at Medinah in 212?

a.) In a police car

b.) Uber

c.) On the U.S. team bus

28. Who is the oldest player to win a Ryder Cup match?

a.) Fred Funk

b.) Raymond Floyd

c.) Christy O’Connor

ANSWERS

1. b

2. a

3. a

4. c

5. c

6. b

7. a

8. c

9. a

10. c

11. a

12. b

13. b

14. a

15. c

16. c

17. b

18. b

19. b

20. c

21. c

22. a

23. c

24. a

25. b

26. a

27. a

28. b

___

More AP golf: https://apnews.com/hub/golf and https://twitter.com/AP_Sports

Copyright © 2021 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, written or redistributed.

Related Categories:

Sports

More from WTOP

Log in to your WTOP account for notifications and alerts customized for you.

Sign up